ПрАТ "Тернопіль-готель"

     
 
Дата розміщення: 30.04.2014

Річний звіт за 2013 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ТЕРНОПІЛЬ ГОТЕЛЬ"
ПРИМІТКИ ДО ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ЗА 2013 РІК

1. ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПІДПРИЄМСТВО

"Тернопiль-готель" виникло з об"єднання готельного господарства, яке на пiдставi рішення Тернопiльської адмiнiстрацiї вiд 25.02.92 р. за № 292 було перетворено в орендну фiрму готельного господарства м.Тернополя.
ВАТ "Тернопiль - готель" засновано вiдповiдно до наказу Фонду державного майна м.Тернополя вiд 25.07.97 р.шляхом перетворення Оредної фiрми готельного господарства "Тернопiль" у вiдкрите акцiонерне товариство вiдповiдно до Порядку перетворення у процесi приватизацiї державних, орендних пiдприємств i пiдприємств iз змiшаною формою власностi у вiдкритi акцiонернi товариства, затвердженого Постановою КМУ вiд 11/09/96р. № 1099.
На виконання вимог Закону України "Про акціонерні товариства" рішенням чергових загальних зборів акціонерів від 29.10.2010 року змінено назву підприємства на Публічне акціонерне товариство "Тернопiль-готель" .
ПАТ "Тернопiль-готель" є юридичною особою, має самостійний баланс, печатку зі своїм найменуванням. Товариство діє на засадах госпрозрахунку, укладає угоди із зацікавленими підприємствами, установами, організаціями та громадянами.
Предмет і цілі діяльності, а також повноваження органів управління Товариства визначаються Статутом, який розроблений та зареєстрований у відповідності з вимогами чинного законодавства.
Товариство функціонує на законних засадах і в своїй діяльності керується чинним законодавством України та засновницькими документами.

Акції товариства вільно обертаються на відкритому ринку цінних паперів.
Основна діяльність Товариства: 55.10 - Діяльність готелів Виробничі потужності сконцентровані в Україні.
ПАТ "Тернопiль-готель" є товариством, яке знаходиться у приватній власності.
Юридична адреса Товариства: вул.Замкова, 14 Тернопiль , 46001
Особи, відповідальні за фінансово-господарський стан об'єкта (прізвище, ім'я та по-батькові):
- голова правління - Головко Станіслав Миколайович;
- головний бухгалтер - Мельник Олександр Євгенович

2. ПРЕДСТАВЛЕННЯ ПРО ВІДПОВІДНІСТЬ
Фінансова звітність за 2013 складена на основі бухгалтерських даних відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності (далі - МСФЗ), які є чинними на 31.12.2013 року та офіційно оприлюднені на веб-сайті Міністерства фінансів України
Фінансова звітність Товариства представлена в національній валюті України (гривні), яка являється функціональною валютою - гривні, а усі суми закруглені до цілих тисяч.
Застосована Товариством облікова політика відповідає тій, що використовувалась у попередньому фінансовому році.
Фінансова звітність складається із Балансу (Звіту про фінансовий стан) станом на 31 грудня 2013 року, Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), Звіту про рух грошових коштів (за прямим способом) , Звіту про власний капітал за рік, який закінчився цією датою, а також Приміток до фінансової звітності.
Інформацію про облікову політику Товариства, а також додатковий аналіз статей звітності відображено у примітках до річної фінансової звітності, які мають таку структуру: інформація про Товариство; база підготовки фінансової звітності; істотні бухгалтерські оцінки; основні принципи бухгалтерського обліку; деталізація основних статей звітності; операції з пов'язаними сторонами; фактичні та потенційні зобов'язання; події після дати фінансової звітності.

3. ОСНОВИ СКЛАДАННЯ ЗВІТНОСТІ ТА ОСНОВНІ ОБЛІКОВІ ПРИНЦИПИ
Фінансова звітність Товариства підготовлена відповідно до МСФЗ в редакції затвердженій Радою з МСФЗ.
Фінансова звітність Товариства представлена в гривнях, а усі суми закруглені до цілих тисяч.
Фінансова звітність Товариства, складалася на основі облікових бухгалтерських даних за 2013 рік, що формувалися згідно з діючим законодавством України та нормативних документів з питань організації бухгалтерського обліку.
В примітках розкривається інформація основних коригувань статей та їх оцінок, які необхідні були для приведення до міжнародних стандартів.
Облікові оцінки до вхідних залишків балансу станом на 01 січня 2013 року, а також суми всіх інших періодів, наданих в фінансовій звітності, відображуються у відповідності до МСФЗ.
Визнанню належать всі активи і зобов'язання, які відповідають критеріям згідно з МСФЗ. Всі визнані активи та зобов'язання оцінюються відповідно до МСФЗ по собівартості або по справедливій вартості.
Для складання фінансової звітності згідно з МСФЗ керівництво Товариства проводило оцінку активів, зобов'язань, доходів та видатків на основі принципу обачності.

4. ЗДАТНІСТЬ ТОВАРИСТВА ПРОДОВЖУВАТИ ДІЯЛЬНІСТЬ НА БЕЗПЕРЕРВНІЙ ОСНОВІ
За рік, що закінчився 31 грудня 2013 року, Товариство отримало чистий прибуток в сумі 133 тис. грн., і на зазначену дату поточні активи перевищували поточні зобов'язання на 1917 тис. грн., що є підтвердженням здатності Товариства здійснювати діяльність на безперервній основі.

5. ОГЛЯД ОСНОВНИХ ПРИНЦИПІВ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

5.1. Грошові кошти і їх еквіваленти
Грошові кошти Товариства включають грошові кошти в банках, в касі, грошові документи та еквіваленти грошових коштів, не обмежені у використанні.
Станом на 31 грудня 2013 року грошові кошти Товариства в національній валюті становили 66 тис. грн.

5.2. Основні засоби
Основні засоби обліковуються за первісною вартістю за вирахуванням накопиченої амортизації і накопичених збитків від зменшення корисності в разі їх наявності. Така вартість включає вартість заміни частин об'єктів основних засобів та витрати по позиках в разі довгострокових будівельних проектів, якщо виконуються критерії їх капіталізації. При необхідності заміни значних компонентів основних засобів через певні проміжки часу Товариство визнає подібні компоненти як окремі активи з відповідними їм індивідуальними термінами корисного використання і амортизацією. Аналогічним чином, при проведенні основного технічного огляду, витрати, пов'язані з ним, визнаються в балансовій вартості основних засобів як заміна об'єктів основних засобів, якщо виконуються всі критерії визнання. Всі інші витрати на ремонт і технічне обслуговування визнаються в звіті про прибутки та збитки у момент понесення.
Залишкова вартість основних засобів визначається як різниця між первісною вартістю та сумою нарахованого зносу.
Амортизація основних засобів нараховується прямолінійним методом і за 2013 рік складає 1015 тис. грн.
Інвентаризацію основних засобів було проведено відповідно до наказу від 01.12.2013 р. В результаті проведеної інвентаризації розбіжностей не виявлено.
Переоцінка об'єктів основних засобів в поточному році не проводилась.
Ліквідаційна вартість, термін корисного використання і методи амортизації активів аналізуються в кінці кожного річного звітного періоду і при необхідності корегуються.
У звітному році введено в експлуатацію основних засобів на загальну суму 1613 тис. грн., в тому числі у розрізі груп:
" Транспортні засоби - 430 тис. грн.;
" Інструменти, прилади, інвентар - 814 тис. грн.;
" Малоцінні необоротні матеріальні активи - 309 тис. грн.
Списання раніше визнаних основних засобів або їх значного компонента з балансу відбувається при їх вибутті або у випадку, якщо в майбутньому не очікується отримання економічних вигід від використання або продажу даного активу. Доходи або витрати, що виникають від припинення визнання об'єкта основних засобів (розраховані як різниця між чистими надходженнями від вибуття (якщо вони є) та балансовою вартістю активу), включаються в звіт про прибутки та збитки за той звітний рік, в якому актив був списаний.
Ліквідаційна вартість, термін корисного використання і методи амортизації активів аналізуються в кінці кожного річного звітного періоду і при необхідності корегується.
На кінець звітного періоду первісна вартість, знос та залишкова вартість основних засобів у розрізі груп є такими:
(тис. грн.)
Групи основних засобів Первісна вартість Строк корисного використання (місяці) Знос Залишкова вартість
Будинки та споруди 13651 240 5235 8416
Транспортні засоби 531 60 148 383

Інструменти, прилади, інвентар 4550 48 2766 1784
Інші необоротні матеріальні активи 1490 100% 737 753
Всього 20222 8886 11336

5.3. Нематеріальні активи

Нематеріальні активи станом на 31.12.2013 року відсутні.


5.4. Фінансові інвестиції
Станом на 31.12.2013 року Товариство володіє фінансовими інвестиціями на суму 231 тис.грн
Прибуток від інвестиційної діяльності в 2013 році Товариство не отримувало.
Підприємство обліковує фінансові інвестиції за методом участі у капіталі, який передбачає первісне визнання інвестиції за її собівартістю, а подальша її оцінка відбувається шляхом коригування первісної вартості на зміну частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування після придбання.

5.5. Запаси
Запаси Товариства відображені за історичною собівартістю. Собівартість запасів включає всі витрати на придбання та інші витрати, понесені під час доставки запасів до їх теперішнього місцезнаходження та приведення їх у теперішній стан.
Одиницею обліку запасів є кожне найменування цінностей.
Вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів при їх відпуску в експлуатацію повністю списується на витрати та виключається зі складу запасів.
Станом на дату балансу вартість запасів Товариство становить 48 тис. грн. та у розрізі груп має наступну структуру:
(тис. грн.)
Найменування показника Балансова вартість на кінець року
Виробничі запаси 20
Товари 28
Всього 48


5.6. Дебіторська заборгованість
Позики і дебіторська заборгованість є непохідними фінансовими активами з встановленими або визначеними виплатами, які не котируються на активному ринку. Після первинного визнання фінансові активи такого роду оцінюються за первісною або амортизованою вартістю, визначеною з використанням методу ефективної процентної ставки, за вирахуванням резерву сумнівних боргів. Резерв сумнівних боргів створюється, коли отримання повної суми заборгованості в подальшому неможливий. Керівництво визначає вірогідність відшкодування дебіторської заборгованості, ґрунтуючись на оцінці платоспроможності основних дебіторів та на аналізі строків не погашення заборгованості. Безнадійна заборгованість списується з балансу в момент її виникнення.
Розмір дебіторської заборгованості станом на 31.12.2013 р. склав 14180 тис. грн., в тому числі:
ў розрахунки за товари, роботи, послуги (13704 тис. грн.);
ў розрахунки з бюджетом (228 тис. грн.);
ў розрахунки за виданими авансами (168 тис. грн.);
ў інша поточна дебіторська заборгованість (80 тис. грн.).
У 2013 році резерву сумнівних боргів Товариство не створювало.

5.7. Власний капітал
Власний капітал Товариства станом на 31.12.2013 р. становить 18584 тис. грн. та складається з:
ў статутного капіталу в сумі 1461 тис. грн.;
ў нерозподіленого прибутку в сумі 11239 тис. грн.;
ў додатковий капітал в сумі 5884 тис. грн.
Порівняно з початком року власний капітал Товариства збільшився на 133 тис. грн.
Статутний капітал. Статутний капітал Товариства станом на 31.12.2013 року сплачено повністю, у 2013 році зміни до розміру статутного капіталу не вносилися. Всього на кінець 2012 року загальна сума статутного капіталу складає 1461 тис. грн., поділена на 5842908 простих іменних акцій номінальною вартістю по 0,25 грн. за одиницю.
Нерозподілений прибуток. Залишок нерозподіленого прибутку в балансі станом на 31.12.2013 року склав 11239 тис. грн. Зростання нерозподіленого прибутку відбулося внаслідок отриманого в 2013 році прибутку у сумі 133 тис. грн.
Додатковий капітал складає 5884 тис. грн. В 2013 році змін не було.

5.8. Зобов'язання
Підприємство класифікує свої фінансові зобов'язання при їх первинному визнанні. Фінансові зобов'язання спочатку визнаються за справедливою вартістю, за вирахуванням витрат, в разі позик і кредитів на безпосередньо пов'язані з ними витрати по операції.
Фінансові зобов'язання Підприємства включають торгівельну та іншу кредиторську заборгованість, позики, договори фінансової гарантії, а також похідні фінансові інструменти.
Для визначення справедливої вартості використовуються припущення, що справедлива вартість кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги, а також інших короткострокових зобов'язань в основному приблизно рівна їх балансовій вартості тому, що ці інструменти будуть погашені в найближчому майбутньому.
Станом на 31.12.2013 року поточні зобов'язання Товариства складають 12380 тис. грн. і включають:
ў інші поточні зобов`язання (розрахунки з іншими кредиторами) - 149 тис. грн.;
ў поточну кредиторську заборгованість за товари, роботи, послуги - 749 тис. грн.
ў поточні зобов'язання за розрахунками:
- з бюджетом - 500 тис. грн.
- зі страхування - 28 тис. грн.
- з оплати праці - 82 тис. грн.
- з учасниками - 742 тис. грн.
- з одержаних авансів - 103 тис. грн.
Простроченої заборгованості з виплати заробітної плати станом на 31.12.2013р. Підприємство немає.
Заборгованості, за якою минув строк позовної давності, Підприємство не має, кредиторська заборгованість у 2013 фінансовому році не списувалася.
Непогашена частина кредиту банку станом на 31.12.2013р. становить 10027 тис.грн.

5.9. Доходи і витрати
Дохід відповідно до Концептуальної основи складання та подання фінансових звітів визначається Товариством як збільшення економічних вигід протягом облікового періоду у вигляді надходження або збільшення корисності активів чи зменшення зобов'язань, що веде до збільшення власного капіталу, крім випадків, пов'язаних із внесками учасників власного капіталу.
Дохід визнається в тому випадку, коли отримання економічних вигід Товариством оцінюється як ймовірне, та якщо дохід може бути достовірно оцінений і не пов'язаний зі строком сплати платежу. Дохід оцінюється за справедливою вартістю компенсації, яка отримана або підлягає отриманню з урахуванням визначених в договорі умов платежу за вирахуванням податків та ін.
Витратами звітного періоду Товариство визнає зменшення активів або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу Товариства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені. Витрати визнаються одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.
Товариство за 2013 рік отримало чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт послуг) у розмірі 9789 тис. грн., що на 329 тис. грн. менше порівняно з попереднім роком. Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт послуг) склала 6899 тис. грн., що на 444 тис. грн. більше порівняно з попереднім роком.
Товариство отримало валовий прибуток за 2013 рік в сумі 2890 тис. грн.
Витрати Товариства за 2013 рік, окрім собівартості, складають:
- адміністративні витрати в сумі 1169 тис. грн.;
- інші операційні витрати - 131 тис. грн.;
- витрати на збут - 148 тис.грн.,
- фінансові витрати - 1280 тис.грн,
- інші витрати - 31 тис. грн.
До елементів операційних витрат станом на 31.12.2013 р. були віднесені наступні суми витрат (тис. грн.):
Матерiальнi затрати 973
Витрати на оплату праці 1161
Відрахування на соціальні заходи 560
Амортизація 1015
Iншi операцiйнi витрати 5499
Разом 9658
5.10. Рух грошових коштів
Звіт про рух грошових коштів складено на основі прямого методу. Застосування прямого методу складання звіту про рух грошових коштів базується на безпосередньому використанні даних з регістрів бухгалтерського обліку щодо дебетових або кредитових оборотів грошових коштів за звітний період у кореспонденції з рахунками бухгалтерського обліку операцій, активів або зобов'язань.
Чистий рух грошових коштів за 2013р. складає -129 тис. грн.
Чистий рух коштів від операційної діяльності складає - -5049 тис. грн.
Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності складає - 0 тис. грн.
Чистий рух коштів від фінансової діяльності складає - +4920 тис. грн.

5.11. Пов'язані особи
У відповідності до законодавства, пов'язаними вважаються сторони, одна з яких має можливість контролювати або у значній мірі впливати на операційні та фінансові рішення іншої сторони. При розгляді питання, чи є сторони пов'язаними сторонами, до уваги береться зміст взаємовідносин сторін, а не лише їх юридична форма.
Пов'язані сторони можуть проводити операції, які не проводились би між непов'язаними сторонами. Умови таких операцій можуть відрізнятись від умов операцій між непов'язаними сторонами.

5.12. Події після дати балансу

Кредити та позики
Після балансової дати Товариство не залучало кошти ні для фінансування діяльності міжнародних фінансових інституцій, ні у формі довгострокових іноземних банківських кредитів.

Дивіденди
Товариство не здійснювало виплату дивідендів.



Голова Правління __________________ Головко Станiслав Миколайович

Головний бухгалтер ___________________ Мельник Олександр Євгенович

дн

дн

дн